Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 11:42 - как да се новородя!
Автор: juli13 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2261 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 20.09.2012 11:43


 
 
КАК ДА СЕ НОВОРОДЯ? 

1. ПРИЕМИ СЕМЕТО НА ОТЕЦ! 

За да бъде заченато едно бебе на този свят, е необходимо семе. Семето трябва да попадне на определено място, за да може бебето да бъде заченато и да започне да расте в утробата на майката. За да се роди човек на земята, е нужно семе. В земния живот семето на мъжа е това, което съединено с яйцеклетката на жената зачева бебето. 

Марк 4:14 „Сеячът сее Словото” 

В духовния свят обаче не мъжкото семе, а семето на Бога, което е Словото на Бога, ни дава живот. Библията, която проповядваме и поучаваме, е Семето, което зачева в сърцата на хората и донася новорождение. Вярата идва от слушане, а слушането от Божието Слово. 

Яков 1:21 ”...приемайте с кротост посаденото Слово, което може да спаси душите ви.” 

За да има плод, трябва да се приеме семето. За да бъдем родени от Бога, е необходимо да приемем неговото Слово. 

2. ПРИЕМИ БОЖИЯ СИН ЗА ТВОЙ СПАСИТЕЛ И ГОСПОД! 

В Йоан 1:12-13 четем: „А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч на тия, които вярват в Неговото име, които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога.” 

На онези, които Го приеха, даде право да станат Божии чада. Кого приеха? Исус. Виждате ли, че новорождението идва, когато приемем не някой друг, а Сина на Бога. На онези, които Го приеха, даде право („даде сила” казва друг превод) да станат Божии деца, т. е. на тези, които вярват в Неговото име, които се родиха („те се родиха”, казва) не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога. 

3. РЕШЕНИЕ, ОБРЪЩАНЕ И ПРОМЯНА 

Срещал съм хора, които казват: „Аз съм вярващ/а”, „Имам и трите печата.” и т. н. Но какво е писано в посланието на Яков? „Бесовете също вярват и даже треперят”. Ще се спасят ли вярвящите бесове? Не! Те ще бъдат пратени в огненото езеро. Ако си формален вярващ, не Се спасяваш. Мнозина казват, че вярват, но само на думи. 

Апостол Яков пише за мъртвата вяра. Трябва ти истинско покаяние. Вземи решение! Недей само да плачеш! Промени решението си и реши да се промениш! Обърни се от греха към Бога! Имай жива вяра в Спасителя, т. е. на дело и в действителност, а не само на приказки! Ако истински и искрено желаеш това, ще го имаш. Той умря, за да можем ние да се родим. Неговата кръв е даденото ни от Бога лекарство срещу греха и смъртта. 

ЗАВЕЩАНИЕ И НАСЛЕДСТВО 

Спасението или вечният живот са наследство от Небесния ни Баща? Библията казва, че ние ще наследим живота - и това е наследството. Наследството идва от бащата за децата. Като Божии деца ние имаме наследство? Чували сте за Новия Завет? Думата завет означава завещание. Ние имаме завещание от Небесния ни Баща. 

В Библията е записано завещанието на Бога. Това завещание важи за Божиите деца. Завещанието е валидно само за децата на Бога. Винаги наследството е за децата. Аз получавам наследство от моя баща, а вие наследявате от вашия. Всичко, което Бог има, го наследява Неговият Син Исус Христос. Чрез вяра в Него и новорождение, ние ставаме Божии деца и наследяваме онова, което принадлежи на Бога Отца – вечен живот и всички останали обещания. 

Някой беше казал, че в Библията обещанията са 38 хиляди. Обещал ни ги е нашият Небесен Баща. Но за да се получи наследството, е необходимо да се докаже смъртта на завещателя. Ако Той е жив, не може да се получи наследството. Завещателят умря на кръста. Доказателство за тази смърт е кръвта на Исус. Чрез Неговата смъртна жертва Завещанието е влязло в сила преди около 2000 години. В резултат на тази смърт ние, които вярваме в Исус и сме новородени Божии деца, сме законни наследници и имаме вече легално право да получим и влезем в наследството. 


КАК ПОЛУЧАВАМЕ НАСЛЕДСТВОТО? 

Както вече казахме, наследството е вече наше, но има една малка подробност. Може да имаш наследство от баща си, но ако не го потърсиш и предявиш иск, никой няма да ти го натика в ръцете насила. Има заинтересувани лица, които с удоволствие биха те лишили от наследството, ако само им дадеш възможност. 

Подобно е и за наследството, което Бог ни е дал. Ако не го потърсим и изискаме чрез вяра в името на Исус Христос, няма да го получим. Бог ни е подарил наследството на вечния живот. Ние не сме го заслужили, нито сме работили за него. То е законен дар за Божиите деца. Но наше е решението дали ще приемем или отхвърлим благодатта. Всичко необходимо Бог извърши, изпращайки Сина Си и предавайки Го на смърт заради нас, т.е. за да може ние да живеем. 

І Йоан 5:10-13: „Който вярва в Божия Син, има това свидетелство в себе си; който не вярва на Бога, направил Го е лъжец, защото не е повярвал свидетелството, което Бог е свидетелствал за Сина Си. И свидетелството е това, че Бог ни е дал вечен живот и че тоя живот е в Сина Му. Който има Сина, има тоя живот; който няма Божия Син, няма тоя живот. Това писах на вас, които вярвате в името на Божия Син, за да знаете, че имате вечен живот и да вярвате в името на Божия Син.” 

Бог ни е дал какво? Вечен живот - това е наследството! „Който има Сина, има тоя живот; който няма Божия Син, няма тоя живот.” Ако някой казва „Бог няма син”, такъв човек има ли живот? Не. 

„Това писах на вас, които вярвате в името на Божия Син, за да знаете, че имате вечен живот и да вярвате в името на Божия Син.” Така че, който повярва в Сина, има вечен живот и е новороден, бебенце. Когато се роди бебенцето, то започва да разпознава нещата около себе си – тате, мама, околните, започва да опознава света. Така сме и ние, родените в Божието царство. Ние се раждаме още, докато сме на земята в това царство. Ние вече имаме живот. Защо? Защото вече сме родени от Бог. Някои са още бебенца, други са в детската градина, някои са в училище, а други са зрели. В духовно отношение вече сме родени. И ние се движим в това царство. 

В Ефесяни 2:6 се казва: „и като ни съвъзкреси, тури ни да седим с Него в небесни места, в Христа Исуса.” 

Които са родени от Бога, живеят вече този вечен живот, защото са преминали от смърт към живот. Вечният живот не е нещо, което ще дойде. Ние сме влезли в него чрез Исуса Христа. Защото в І Йоан 5:13 се казва да знаете, не само да вярвате. И да Го опознаете нашия Господ, като наш Баща. 

ІІ Коринтяни 5:17 „Затуй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето всичко стана ново.” 

Ако не влезеш в Божието царство, нямаш вечен живот. Само в Неговото царство има живот. Царят на Божието царство е нашият Живот. Той заявява:”Аз съм Животът и Възкресението”. 

В Евангелието според Йоан 11:25 Исус заявява; „Аз съм Възкресението и Живота. Който вярва в Мене, ако и да умре, пак ще живее.” 

ФАКТИ, В КОИТО ТРЯБВА НАИСТИНА ДА ПОВЯРВАШ, ЗА ДА СЕ НОВОРОДИШ: 

1. Исус е Синът на Бога; 

2. Заченат е от Святия Дух и е роден в човешко тяло от девица; 

3. Живял е свят и безгрешен живот; 

4. Разпънат на кръст е умрял, понасяйки греха ни в тялото си; 

5. Тялото му е било погребано в гроб; 

6. Възкресен е от гроба и живее завинаги; 

7. Той е Господ. 

КАК ДА СЕ ПОМОЛЯ НА БОГА 

„Който крие престъпленията си, няма да успее, А който ги изповяда и оставя, ще намери милост.” Причи 28:13 

„Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда.” І Йоан 1:9 

1. Не крий греховете си, а ги изповядай пред Бога. 

2. Остави греха си на дело и не го вьрши вече. 

3. Бог ще се смили за теб, ще ти прости и ще те оправдае. 

Нужно е истински и честно да се молите, а не формално. Защото Бог вижда сърцата ви. Бъдете откровени с Него, защото Той знае всичко и не можем да го заблудим. Изповядайте му греховете си, като ги наричате с точните им имена, без да ги криете и без да се оправдавате. Ако вие се оправдавате пред Него, Той няма да ви оправдае. Ако се осъдите, Той ще ви оправдае. Решете в сърцето си и се обърнете наистина и на дело от греха към Бога. 

Ако подходите към Бога с твърдо решение и искрена вяра, във вас ще стане най-голямото чудо на този свят – новорождението. Ще бъдете родени от Бога и ще станете Негови деца, а Той ваш Баща. Кажете молитвата на глас, а не на ум. За да бъдеш спасен, не е достатъчно да се молиш и изповядаш на ум. 

Римл. 10 9 "Ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите, ще се спасиш." 

Вярвайте, че Бог ви чува и приема: Исус заяви в Йоан 6:37 „ ...който дойде при Мен, никак няма да го отхвърля.” 

МОЛИТВА ЗА НОВОРОЖДЕНИЕ И СПАСЕНИЕ 

И накрая ще ви водя в една кратка молитва на покаяние и приемане на Исус Христос като Господ и Спасител на душите ви. 

Помолете се така: 

Боже, прости на мен, грешника. Признавам и изповядвам греховете си пред Тебе. Най-големият ми грях е бунта и неверието. Прости ми, Боже! Аз приемам Исус Христос за мой Господ и за мой Спасител и вярвам, че Той е Твоя Син. Той умря за греховете ми. Ти Го възкреси от смъртта и Той е жив днес. Прости ми, Боже. Спаси ме, Боже. Промени ме и ме направи нов човек в Христа Исуса. Искам да бъда Твое дете, а Ти да бъдеш мой Баща. Аз приемам сега с вяра, че се раждам в Твоето царство и ставам Твое дете, а Ти ставаш мой баща. Тази молитва отправям в името на Исус. Амин 

ТРИ ВАЖНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НОВОРОДЕНИЯ ХРИСИЯНИН 

1. Всеки ден чети и изучавай Библията, започвайки от Новия Завет. По този начин Бог лично ще ти говори. 

2. Всеки ден се моли на Бога в името на Исус. Това е начин ти да Му говориш. 

3. Намери си жива църква, пълна със Святия Дух и водена от Него, където се Проповядва Библията в пълнота. Редовно, поне веднъж седмично, я посещавай, за да общуваш с братя, да се учиш и служиш на Бога, използвайки дарбите, които ти е дал.

ПОСЛЕДНИ БЕЛЕЖКИ 

Ако сте изпълнили изискванията на Бога и сте се помолили с покаяно и вярващо сърце, то вие току що получихте новорождението и вечния живот. Поздравления! Това обаче е само началото, а не краят на вашето духовно пътуване. 

След новорождението се нуждаете от две много важни по-нататьчни стьпки - водно кръщение и кръщението със Святия Дух. Новорождението и кръщението със Святия Дух не са едно и също нещо. Те са две различни и отделни духовни преживявания. Но в тази книга няма да се занимавам с връзката и разликата между новорождението, водното кръщение и кръщението със Святия Дух, нито с начина да получите кръщението в Духа. 

Божията благодат, милост и мир да бъдат с вас! 

п-р Пламен Петров




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pevetsa - БЛАГОДАРЯ!
28.09.2012 15:53
БЛАГОДАРЯ ТИ, БЛАГОДАРЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: juli13
Категория: Лични дневници
Прочетен: 212482
Постинги: 54
Коментари: 57
Гласове: 347
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930